2.9 Variació contínua i discontínua

 

 

Les característiques d'un organisme, com ja sabeu, es coneixen amb el nom de fenotip. Les diferències fenotípiques entre els individus d'una població són produïdes per diferències en:

  • La seva dotació genètica (genotip)
  • El medi ambient en el qual es desenvolupa l'individu


Algunes característiques són controlades quasi completament pel genotip de l'organisme i el medi ambient pràcticament no hi té influència. Per exemple, el grup sanguini d'una persona (A, B, AB o O) és controlat només pels gens que ha heretat. Aquests tipus de característiques diem que mostren una variació discontínua.


D'altres característiques, com per exemple l'alçada en l'ésser humà, estan molt influenciades pel medi. Així un individu pot haver heretat una composició genètica favorable a tenir una alçada elevada però, si la seva alimentació ha estat insuficient, no arribarà a ser massa alt. Característiques com l'alçada diem que presenten una variació contínua. Això significa que una persona pot tenir qualsevol alçada dins d'un interval.


Hi ha nombrosos exemples de gens i medi ambient que interactuen per produir el fenotip d'un organisme. Analitzarem en detall tres exemples: la determinació del sexe, el color de la pell i el cabell, i les causes del càncer.

 

a) Determinació del sexe


La determinació cromosòmica del sexe es coneix des de l'any 1905.


Consulteu el següent lloc web per aprendre alguna cosa més del científics que van descobrir la determinació cromosòmica del sexe: Nettie Stevens i Edmund Wilson:

Specialized chromosomes determine gender
DNA from the beginning. Dolan DNA Learning Center


Consulteu també l'animació i el problema.


Per recordar com es determina cromosòmicament el sexe en els éssers vius podeu fer l'activitat següent.

 

Icono IDevice Activitat. Determinació cromosòmica del sexe en els éssers vius
En aquesta activitat treballarem el concepte de determinació cromosòmica del sexe. Es tracta d'un procés què es dóna per igual en tots els organismes? Farem una recerca d'informació per tal de poder respondre aquesta pregunta.

   
  Versió online

    Versió pdf

 
Tanmateix no en tots els organismes el sexe està determinat genèticament, en alguns certs factors mediambientals (com ara la temperatura) són els responsables que un individu desenvolupi un o un altre sexe, és el que es coneix com determinació del sexe termodepenent.
 
Icono IDevice Activitat. Determinació no cromosòmica del sexe
La determinació del sexe està únicament vinculada als cromosomes? Amb aquesta activitat coneixerem altres mecanismes de determinació del sexe que tenen lloc en alguns organismes.

   
  Versió online

    Versió pdf

b) El color de la pell i del cabell


Les següents animacions us ajudaran a entendre el paper d'algunes cèl·lules de la pell (els melanòcits) en el color de la pell:


Efectos del sol en la piel
Merck Source

            How UV light damages your skin
myDr, UBM Medica Australia


Consulteu-les i responeu la següent pregunta:

  • Expliqueu com poden afectar el color de la pell d'una persona tant el seu genotip com el medi ambient.


Icono IDevice Activitat. Expressió de gens: Conills Himalàia, gats siamesos i milfulles

Coneixeu els gats siamesos o els conills de l'Himalàia? Ambdós comparteixen trets comuns en la seva pigmentació, però de què depèn? Aquest i d'altres casos representen excepcions on l'expressió gènica pot dependre de factors abiòtics. En aquesta activitat treballarem tres casos.

   
  Versió online

    Versió pdf


c) Salut i càncer


El càncer cada vegada està més present a la nostra societat. De fet l'OMS ha advertit que ens els propers anys fins el 2020 la gent afectada per càncer pot augmentar un 50%:

Sólo una vida sana frenará el aumento del cáncer, advierte la OMS
Consumer


Les següents webs us serviran per començar a saber-ne una mica més sobre el càncer:

Explicación básica de lo que es el cáncer
Instituto Nacional del Cáncer

            Informació sobre el càncer
Institut Català d'Oncologia


Consulteu-les i responeu a les següents qüestions:

  • Com explicaries, d'una manera senzilla, el significat de la paraula càncer?
  • Com s'origina un càncer?
  • Quina diferència hi ha entre una cèl·lula sana i una cèl·lula cancerosa?
  • Quins canvis ha de patir una cèl·lula sana per esdevenir cancerosa?

Icono IDevice Activitat. Les causes del càncer
Existeixen diferents factors que poden interactuar d'una forma multifactorial i seqüencial per produir tumors malignes. Amb aquesta activitat estudiarem les diferents causes possibles de l'aparició del càncer, així com les mesures recomanades per a prevenir-lo.

   
  Versió online

    Versió pdf


L'origen del càncer està a les cèl·lules i, concretament en el control de la divisió cel·lular. En aquest sentit, els protoncògens són gens responsables del control de la divisió cel·lular. Els protoncògens que han estat identificats són variats, alguns d'ells són els receptors de factors de creixement i la tirosina quinasa, entre altres. Alguns protoncògens serveixen per regular la mort cel·lular programada.


Els protoncògens amb mutacions s'anomenen oncògens. Els oncògens poden causar que una cèl·lula es divideixi de manera descontrolada en absència de les senyals dels factors de creixement.


A més de protoncògens i oncògens hi ha els gens supressors de tumors que produeixen proteïnes supressores que aturen el cicle cel·lular.


Per treballar aquests conceptes, relacionar-los amb el cicle cel·lular i l'origen del càncer, podeu mirar les animacions de l'enllaç següent. També disposeu de l'enllaç que us proporciona les transcripcions de les animacions.

 

Cancer and the Cell Cycle
National Institute of Heath - National Cancer Institute

      Cancer and the Cell Cycle (transcripts for animations)
National Institute of Heath - National Cancer Institute

 

Icono IDevice Activitat. La biologia del càncer
Sabem què és el càncer, però com es relaciona amb els processos de control del cicle cel·lular? En aquest activitat estudiarem la relació existent entre aquests processos de control i l'aparició de tumors. Alhora podrem entendre què és l'apoptosi o mort cel·lular programada.

   
  Versió online

    Versió pdf

El Projecte Genoma Humà


Per tenir una idea bàsica, llegiu la informació següent:


Proyecto Genoma Humano
Wikipedia


Per saber més:

How to Sequence a Genome
The National Human Genome Research Institute
       
Genome
DNA Learning Center


La seqüenciació del genoma humà ofereix grans expectatives de futur, però també genera una gran preocupació sobre l'ús potencial d'aquesta informació. Llegiu el següent article del professor David Bueno per reflexionar sobre aquest aspecte:

De qui és el teu genoma?
Diari Avui, 16 de Juliol del 2005

  • Fins a quin punt seria acceptable que les asseguradores, per exemple, disposessin d'informació sobre la predisposició genètica de les persones quan es sol·licita una assegurança sanitària?
  • Qui hauria de decidir sobre aquesta informació qui la podria utilitzar?
  • Els registres de genotips individuals, haurien de ser confidencials?
  • Amb el desenvolupament de tecnologies genètiques, molts possibles nous tractaments mèdics serien molt cars. Tots els habitants del món podrien tenir accés a aquests tractaments?