Expressió de gens: Conills Himàlaia, gats siamesos i milfulles


 

 

La melanina és un pigment habitual en els sers vius. En els humans es fabrica principalment en els melanòcits de la pell, però també en altres zones del cos. Tanmateix la melanina es pot trobar en molts vertebrats i invertebrats. Per exemple és conegut el color negre de la tinta dels pops i calamars produït per aquest pigment. També l'enfosquiment de la fruita madura, o sotmesa a un tall de ganivet la produeix la melanina.


En la producció de melanina intervé un enzim present els teixits de l'ésser viu, que oxida l'aminoàcid tirosina i forma el pigment. En els teixits animals l'enzim és la tirosinasa.

 

La manifestació de la melanina


El color del pèl en els mamífers està codificat per alguns gens que li donen les seves característiques. En alguns ratolins, els conills Himàlaia o els gats siamesos, hi ha un gen amb 3 al·lels possibles, l'al·lel C que determina que el pèl sigui fosc, l'al·lel c que no tingui melanina i sigui albí, i al·lel ch, que, en homozigosi, permet que el pigment es manifesti en determinades situacions, i ho faci amb molta intensitat en els extrems de les orelles, la part baixa de les potes, la cua i el musell d'alguns animals.


Sabem que les condicions ambientals poden determinar en l'expressió d'alguns gens en els éssers vius.


Segons això analitzeu aquests dos casos:

 


Els conills Himàlaia són petits, d'uns 2kg, tenen el pèl curt i fi, i una temperatura corporal semblant a altres mamífers, d'uns 38'5º. El seu origen és oriental. El color bàsic del pelatge és blanc, amb els extrems de potes, musell, orelles i cua negres.


En una experiència es va tallar el pèl d'una petita superfície del llom d'un conill Himàlaia i es va dividir en dues parts, en una d'elles s'hi va col·locar un dispositiu que aportava fred, com el que es veu en la figura de sota, i a l'altra part es va deixar lliura sense dispositiu.


El resultat que es va obtenir va ser el següent: en la zona del dispositiu, va créixer pel de color negre, mentre que a l'altra part el pèl va ser clar.

 

  • A que creieu que poden ser deguts aquests resultats?

     

Font:http://books.google.es/books?id=E
XNFwB-O-WUC&pg=PA163&lpg=PA163&dq=
plantas+yarrow+expresion+genes&source=
bl&ots=FnKl_YbPJv&sig=
LXNyNzGXAaGkoXA1KXryw1VueV0&hl=
es&ei=GskxTYFgiaPhBvG7zbMK&sa=
X&oi=book_result&ct=result&resnum=
2&ved=0CCMQ6AEwAQ#v=
onepage&q&f=false

Els gats siamesos quan neixen són molt blancs, i al cap de 3 o 4 mesos van començant a adoptar el color característic dels adults.

  • Creieu que hi ha alguna condició ambiental que condicioni el color del pèl fins el moment de néixer?

Els gats siamesos canvien el pel a la primavera i a la tardor, com a resultat s'observa un pelatge més clar a l'estiu, especialment en zones que superen de dia els 33ºC, en canvi a l'hivern en general tot el pèl és més fosc. Sempre però mantenen les característiques dels seus extrems negres, molt pigmentats.

  • Penseu que pot tenir alguna relació la temperatura i el gen de la tirosinasa? Expliqueu el per què.

Font: http://www.youtube.com/
watch?v=rPjbf0AazG8

 

1. Escriviu una hipòtesi que relacioni els resultats d'aquestes observacions amb l'expressió del gen de la tirosinasa.

 

 

La mida de la "milfulles"

Observeu ara l' experiència en plantes de l'espècie Achillea millefolium. Es van fer esqueixos d'una mateixa planta d'aquesta espècie, i per tant d'igual genotip, i es van plantar a tres altituds diferents: 30m, 1400m i 3060m. Es van observar els següents resultats:


Font: http://books.google.es/books?id=EXNFwB-O-WUC&pg=PA163&lpg=
PA163&dq=plantas+yarrow+expresion+genes&source=bl&ots=FnKl_YbPJv&sig=
LXNyNzGXAaGkoXA1KXryw1VueV0&hl=es&ei=GskxTYFgiaPhBvG7zbMK&sa=
&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCMQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false
   





  • A quina alçada creixen més les plantes?. A quina alçada creixen menys?

  • Quina explicació es pot donar a aquests resultats?

  • Com relacionaríeu el que passa a aquesta espècie de planta, amb el que heu après del gen de la tirosinasa?.