Biologia del càncer

 

 

 

Per arribar a comprendre el càncer, necessitem recordar com es divideixen les cèl·lules i saber com es controla la seva divisió. Consulteu la següent animació on hi trobareu diferents apartats. Si voleu fer un recordatori del cicle cel·lular i el seu control, podeu consultar les animacions següents:

 


       

 

 

Control de la divisió cel·lular


Les cèl·lules es divideixen i es multipliquen constantment per a substituir les cèl·lules velles i/o malmeses. Per iniciar la divisió cel·lular cal una senyal, com podria ser un factor de creixement, que posi en marxa tots els mecanismes de la cèl·lula per dur a terme la divisió cel·lular.

Consulteu la següent animació, concretament, l'apartat "Biochemical pathways: normal pathway", el qual conté una animació que ens mostra com un factor de creixement (IGF1) dóna la senyal a la cèl·lula per iniciar la divisió cel·lular.

 


 


1. Observeu l'animació del funcionament d'una cèl·lula normal. L'esquema global es mostra a continuació. Aquesta animació conté una explicació (en anglès) i si passeu per sobre dels components que es mostren dóna més informació sobre els mateixos. Després d'observar l'animació responeu a les qüestions següents:

 

 

  • Quina proteïna de membrana reconeix el factor de creixement IGF1?

  • Què fa aquesta proteïna al reconèixer el factor de creixement?

  • Què li passa a la cèl·lula si no rep el senyal del factor de creixement?

 

Mort cel·lular programada (Apoptosi)


Totes les cèl·lules del cos humà tenen un programa "d'autodestrucció". Durant el seu desenvolupament, un animal ha de perdre algunes cèl·lules per mort cel·lular programada, el que es coneix com apoptosi. L'expressió d'un petit grup de gens cel·lulars "suïcides" produeix unes proteïnes que causen la fragmentació del nucli i del citoplasma.

Anem a veure com actuen les proteïnes que expressen aquests gens "suïcides", per això feu una ullada a la mateixa animació anterior però a l'apartat "Biochemical pathways: apoptotic pathway".

 


 

2. En acabar l'animació responeu les següents qüestions:

  • Què pot causar l'expressió dels gens que controlen la mort cel·lular programada?

  • Com apareix la proteïna expressada pels gens "suïcides" a l'animació?

  • Què fa la proteïna sintetitzada pels aquests gens "suïcides"?

 

 

Càncer


A vegades, les cèl·lules comencen a dividir-se sense respondre als mecanismes de control, formant un excés de teixit que es coneix amb el nom de tumor. En la majoria dels casos, els tumors són benignes; és a dir, no són cancerosos. No obstant això, poden causar algun problema de salut en funció de la seva mida i ubicació.

Però si la cèl·lula que es comença a dividir és anormal, pot arribar a formar un tumor maligne o cancerós. La majoria de tumors malignes creixen amb força rapidesa, tot envaint els òrgans i els teixits propers.


3. Observeu l'esquema del control de la divisió cel·lular de la pregunta 1.

  • Fixeu-vos en totes les proteïnes que intervenen. Si es produís una mutació en els gens que codifiquen una proteïna i el resultat fos que aquesta proteïna s'activés sense necessitat d'una senyal, la mutació de quines proteïnes de l'esquema causaria la divisió cel·lular descontrolada i per tant, l'aparició de càncer?
  • Expliqueu que passa si la PI3 kinasa s'activa sense necessitat d'un senyal extern.

4. Mireu l'animació següent i consulteu el diccionari sobre el càncer per poder relacionar els termes de la primera columna de la taula amb els conceptes que figuren a la segona:


Cancer Biology (animation)
CancerQuest, Emory University
        Diccionario del cáncer
Instituto Nacional del Cáncer

 

Termes Conceptes
A. Oncogen
1. Gen inhibidor de la divisió cel·lular descontrolada
B. Tumor benigne 2. Grup de cèl·lules molt localitzades que creixen sense respondre a mecanismes de control
C. Gen Supressor 3. Grup de cèl·lules que creixen sense respondre a mecanismes de control envaint teixits propers
D. Tumor maligne o càncer 4. Gen que controla la divisió cel·lular
E. Protoncogen 5. Gen que controla la divisió cel·lular amb una mutació que provoca la divisió descontrolada de la cèl·lula

 

5. Tornem a l'animació anterior però ara anirem a l'apartat "Biochemical pathways: cancer pathway". En acabar de fer una ullada a l'animació contesteu les qüestions següents:

 


 

  • Quin sistema de control existeix a la cèl·lula per evitar les conseqüències d'una mutació en la PI3 kinasa?

  • Què passa si es produeix una mutació tant a la PI3 kinasa com a la proteïna PTEN?

  • De totes les proteïnes que apareixen en el control de la divisió cel·lular assenyaleu una que estigui codificada per un protoncogen i una que ho estigui per un gen supressor.

Si voleu saber-ne més sobre el càncer consulteu la següent web:


Entendiendo al Cáncer y Temas Relacionados al Cáncer
Instituto Nacional del Cáncer