2.4 Desenvolupament embrionari i cèl·lules mare

 

 

La fecundació és seguida per la segmentació, una sèrie de ràpides divisions cel·lulars. Cada divisió produeix cèl·lules cada vegada més petites.

 


 

Quan un zigot humà ha completat tres cicles cel·lulars complets, està format per 8 cèl·lules idèntiques. Cadascuna d'aquestes cèl·lules es diu que és totipotent ja que podria desenvolupar un ésser humà sa i complet. Això és el que passa quan es formen bessons (o trigèmins) idèntics. Les cèl·lules totipotents s'anomenen així perquè tenen el "potencial" de desenvolupar un individu "total".


    Uns cinc dies després de la concepció, s'ha format una estructura en forma de pilota buida de cèl·lules anomenada blastocist. La capa cel·lular externa del blastocist es transformarà fins formar la placenta. La massa interna de cèl·lules (unes poques desenes) es desenvoluparà fins formar els teixits de l'embrió. Aquestes cèl·lules es coneixen amb el nom de cèl·lules mare embrionàries pluripotents. Cadascuna d'aquestes cèl·lules pot potencialment donar lloc a la majoria de tipus de cèl·lules, tot i que no poden originar tots 216 tipus diferents de cèl·lules que formen un cos humà adult. El prefix "pluri" de pluripotent vol dir el mateix que la paraula "plural", significa que la cèl·lula pot originar molts tipus de cèl·lules però, a diferència de les primeres cèl·lules totipotents, no a tots.

A mesura que l'embrió es desenvolupa, les seves cèl·lules esdevenen progressivament diferenciades, és a dir, perden la seva capacitat de convertir-se en diferents tipus cel·lulars. Tanmateix, fins i tot en els adults algunes cèl·lules conserven una certa capacitat d'originar diferents tipus de cèl·lules. Aquestes cèl·lules es coneixen amb el nom de cèl·lules mare multipotents. Per exemple, les cèl·lules mare sanguínies , localitzades a la medul·la òssia, es poden transformar en glòbuls vermells, plaquetes i els diferents tipus de glòbuls blancs. O bé, és el cas de les cèl·lules mare de les glàndules mamàries, localitzades en els lòbuls productors de llet, les quals quan la dona està embarassada es divideixen donant lloc a noves cèl·lules per tal d'augmentar la producció de llet a partir d'un augment en la quantitat de cèl·lules mamàries. L'activació d'aquestes cèl·lules mare és a conseqüència de l'augment d'estrogen en el organisme degut a l'embaràs.

 


     

 


Podeu revisar tota aquesta informació a:

What are some different types of stem cells?
Learn.GeneticsTM, University of Utah
  • Com obtenen els científics les cèl·lules mare a partir dels embrions?

  • D'on s'obtenen aquests embrions?


Per contestar aquestes dues preguntes, consulteu la següent animació del Parc Científic de la UB anomenada "Tu també pots ser investigador".

 


 

Les cèl·lules mare representen una gran esperança per a la medicina. En concret les cèl·lules mare embrionàries pluripotents, degut al seu potencial per desenvolupar-se donant pràcticament qualsevol tipus cel·lular, poden ser el tipus més adequat per una gran varietat d'usos mèdics.


A l'activitat següent podreu llegir algunes opinions de persones que estan a favor i en contra de l'ús de cèl·lules mare en medicina i decidir la vostra pròpia posició sobre el tema.

Icono IDevice Activitat. Estem a favor o en contra de l’experimentació amb cèl·lules mare?
Què en sabem de les cèl·lules mare? Què són? Quin paper tenen? Per què generen tanta controvèrsia? Creieu que el seu ús en medecina és l'adequat? En aquesta activitat treballarem l'ús d'informació per a formar una opinió crítica i tenir la terminologia necessària per a poder argumentar si estem a favor o en contra del seu ús.
   
  Versió online

    Versió pdf

També necessitareu entendre bé les diferències entre clonació terapèutica i clonació reproductiva, consulteu l'animació consulteu la següent animació del Parc Científic de la UB anomenada"En què consisteix la clonació?"