2.3 Com es forma la primera cèl·lula?

 

 

 

Recordareu haver estudiat a l'ESO que l'òvul i l'espermatozoide són cèl·lules anomenades gàmetes o cèl·lules sexuals. De la unió (fecundació) d'un òvul i un espermatozoide resulta la primera cèl·lula d'un nou ésser o el zigot. Per fer un petit recordatori, podeu mirar el següent vídeo:

 



Podeu explorar més coses sobre la fecundació i els gàmetes a partir de la següent activitat.

 

Icono IDevice Activitat. Gàmetes i fecundació
Coneixem l'existència d'òvuls i espermatozoides, però com es formen? Què els diferencia de la resta de cèl·lules del cos? Amb aquesta activitat descriurem els processos d'oogènesi i espermatogènesi. Alhora, treballarem el concepte de fecundació, tenint en compte les estructures implicades i els principals processos que hi tenen lloc.
   
  Versió online

    Versió pdf

 
Teniu la possibilitat d'observar en directe la fecundació en musclos a l'activitat.

 

Icono IDevice Activitat. Fecundació “In vitro” de Mytilus galloprovincialis

Amb aquesta activitat treballarem el concepte de fecundació "in vitro" a partir d'una experiència amb material viu.

 

   
   Versió online

Versió pdf

 


Tot i que el número de cromosomes varia d'una espècie a una altra, tots els individus d'una mateixa espècie tenen el mateix nombre de cromosomes a totes les seves cèl·lules. Les cèl·lules humanes en contenen 46 que formen 22 parelles de cromosomes homòlegs i un parell de cromosomes sexuals.

La diferència fonamental entre els gàmetes i la resta de cèl·lules està en el nombre de cromosomes que contenen. Penseu en el que passa durant la fecundació. Si tant l'espermatozoide com l'òvul tinguessin tots els cromosomes, 46 a l'espècie humana, llavors el zigot tindria 92 cromosomes. En un parell de generacions estaríem parlant de nombres enormes i això, evidentment, no funcionaria.

Els gàmetes contenen la meitat dels cromosomes, és a dir 23 en el cas de la nostra espècie, un de cada parell d'homòlegs més un cromosoma sexual. Quan els gàmetes s'uneixen es restaura el número de 46 i cada cromosoma es troba aparellat.

Les cèl·lules d'ovaris i testicles, amb 2n=46 cromosomes, porten a terme un tipus de divisió cel·lular reductora, al final de la qual es formen les gàmetes, amb n=23 cromosomes. Aquesta divisió cel·lular s'anomena meiosi.

La meiosi és doncs, la divisió associada als processos sexuals.

 

 

 

Cromosomes humans
Font:http://w3.uniroma1.it/
medicfisio/methnagenet.htm


A la següent animació s'explica el procés:



La següent activitat us permetrà explorar el procés de la meiosi, entendre com es redueix el nombre de cromosomes en els gàmetes, i reflexionar sobre la importància de la meiosi.

 

Icono IDevice Activitat. La meiosi
Coneixem un dels processos de divisió cel·lular, la mitosi, però que la diferencia de la meiosi? En aquesta activitat estudiarem les diferents fases de la meiosi i els esdeveniments que hi tenen lloc a cadascuna d'elles.

   
  Versió online

    Versió pdf

Per estudiar el procés pas a pas podeu entrar a la següent pàgina del "Ministerio de Educación", corresponent al "Proyecto Biosfera Cnice (MEC)".

La Meiosis
Proyecto Biosfera Cnice


Aquestes dues animacions us permetran estudiar el procés pas a pas, la primera és en anglès, i la segona te una versió en castellà.



 

Meiosis
John Kyrk

        Chromosomes, the Cell Cycle, and Cell Division
Life: The Science of Biology

I per saber més :

La Meiosis
Universidad Complutense de Madrid


La meiosi té un paper molt important en la biologia, podreu reflexionar sobre la importància de la meiosi a partir de la següent activitat.

Icono IDevice Activitat. Com es reprodueixen els organismes: El Griu. Simulació de la meiosi
En aquesta activitat estudiarem el comportament dels cromosomes al llarg del procés de divisió cel·lular per meiosi a partir de l'estudi del Griu, un ésser mitològic ferotge i perillós. Alhora estudiarem la importància del procés de la meiosi i la reproducció sexual.

   
  Versió online

    Versió pdf

 
Ara que ja coneixem els dos processos de divisió cel·lular, podem veure les diferències amb l'animació de l'enllaç següent. Per posar-vos a prova també podeu contestar les preguntes que hi ha continuació de l'animació.
 
Comparison of Meiosis and Mitosis
The McGraw Hill Companies, Inc.

Icono IDevice Activitat. Els cicles biològics
El cicle biològic d'un organisme és el conjunt de processos mitjançant els quals un ésser viu passa d'una forma potencialment reproductora a una nova forma també preparada per reproduir-se, però, com es dóna? Hi ha un únic tipus de cicle cel·lular? En què es caracteritza o caracteritzen? En aquest activitat coneixerem i identificarem els diferents cicles biològics.

   
  Versió online

    Versió pdf