Transport de proteïnes

 

 

Com es mouen les proteïnes dins de les cèl·lules fins on es necessiten? Com es secreten les proteïnes des de les cèl·lules? Com es produeixen enzims digestius i s'alliberen de la cèl·lula sense digerir el contingut de la mateixa? Com es produeixen els marcadors proteics d’una cèl·lula i s'alliberen sense afectar la pròpia cèl·lula?


En un altre tema vèiem com l’RNA-m transcrivia la informació del DNA i la portava al citoplasma, concretament als ribosomes, utilitzant les seves instruccions per fer polipèptids a través de la traducció. En aquesta activitat esbrinareu el que passa a una proteïna després de la seva síntesi.


Veureu com el reticle endoplasmàtic rugós (RER) i l’aparell de Golgi estan implicats en el processat i moviment de les proteïnes dins de les cèl·lules, és a dir el trànsit de proteïnes.

   

Adaptada de: http://oregonstate.edu/instruction/
bb450/lecturenoteskevin/carbohydratesnotes.html

 

1. Després de la transcripció del gen que codifica l’enzim, el RNA-m format surt del nucli i s’uneix a un dels ribosomes associats al RER. Explica què passa al ribosoma.

 

Utilitzeu l'activitat interactiva del transport de proteïnes següent per completar les qüestions que hi ha a continuació.

Vesicle Budding and Fusing
Cain, et al., Discover Biology


Afegiu fletxes i anotacions al diagrama, per mostrar la ruta d'una proteïna a través de la cèl·lula. En aquest cas fa referència a un enzim digestiu, que es processa i s'allibera de la cèl·lula.

Adaptat de: http://www.sumanasinc.com/webcontent/animations/content/vesiclebudding.html

 

2. La proteïna formada passa a l’interior del RER i viatja dins de les cavitats.

  • Què li passa a la proteïna mentre viatja per l’interior del RER?
  • Què passa quan la proteïna arriba al final d’un sac de RER?

3. Les vesícules de transport mouen material des del RER fins l'aparell Golgi.

  • Què passa quan la vesícula arriba a l’aparell de Golgi?
  • Com se segrega l’enzim des de la cèl·lula?
  • Quines altres proteïnes poden ser secretades per la cèl·lula?