Les cèl·lules són planes?

 

 

Per tal que pugueu fer-vos una idea més real de les imatges que veieu al microscopi, us proposem practicar la visió a l'espai amb els següents exercicis.

 

Procediment


Necessiteu un objecte adient per poder arribar a treure conclusions en fer l'activitat.


Per això us proposem que feu amb plastilina un objecte que imiti una ceba.

Podeu posar 3 voltes amb un color diferent per cadascuna, i el conjunt pot tenir l'aspecte d'una ceba, però també pot semblar un kiwi, una pastanaga, etc...

  • Aquest objecte és 3D o bé 2D?, és a dir, quantes dimensions té?

 

Ara hauríeu de fer 3 talls, A, B i C en diferents direccions d'aquesta "ceba", i dibuixar la superfície que obteniu en cada cas.

 


 

Abans de tallar, pregunteu-vos com creieu que seran cadascuna? Quina forma creieu que tindran? Dibuixeu els talls corresponents i pinteu les capes del mateix color que té la plastilina que heu utilitzat. La realitat es correspon amb el que creieu?

 

 

  • Com crec que seria? Com és?
  • Observeu en que s'assemblen i en què es diferencien les seccions que heu dibuixat i pintat.
    • S'assemblen en...
    • Es diferencien en...
  • Què podem concloure sobre l'aspecte dels talls d'un mateix objecte tridimensional amb diferents orientacions?



Ara farem al revés: Les seccions A, B, C pertanyen cadascuna a un objecte que heu de construir amb plastilina, de manera que al fer-li un tall pugueu obtenir la secció corresponent.

  • Anomeneu tres objectes corrents que puguin tenir una secció A, B i C respectivament.


La imatge següent és una fotografia de cèl·lules obtinguda amb microscopi, per tal que pugueu intentar fer-li correspondre una forma 3D. No més cal que feu el disseny d'una de les cèl·lules no de totes. Com us imagineu que seria?


Responeu les següents qüestions:

  1. Quan feu observacions al microscopi, creieu que les imatges que veieu responen a la forma real del que esteu observant?

  2. Com creieu que podríem tenir una visió més real de la forma del que estem observant?

  3. Quines conclusions traieu del treball que heu fet en aquesta activitat que pugueu aplicar a les observacions que es fan amb el microscopi?