La mida de les cèl·lules

 

 

Observeu la següent animació:

Cell Size and Scale
Learn.GeneticsTM, The University of Utah

 


Els objectes més petits que són visibles amb l'ull humà són de 0,1 mm. Diem que el poder de resolució de l'ull humà és de 0,1 mm. El poder de resolució d'un instrument òptic es defineix com la distància mínima entre dos punts propers que poden veure's separats.

 

  • Torneu a l'animació i desplaceu el cursor fins arribar als objectes que podrien ser visibles pel nostre ull. Escriviu quins són aquests objectes.

Les estructures de mida inferior a 0,1 mm necessitem observar-les amb l'ajut d'instruments òptics que les augmentin, con ara el microscopi òptic. El poder de resolució del microscopi òptic es de 0,5 µm.

 

  • Torneu a l'animació i desplaceu el cursor fins arribar als objectes més petits que es podrien observar amb un microscopi òptic. Escriviu quins són aquests objectes.

Les estructures de mida inferior a 0,5 µm necessitem observar-les amb l'ajut d'altre tipus de microscopis, els microscopis electrònics. El poder de resolució del microscopi electrònic es d'uns 0,2 nm.

 

  • Torneu a l'animació i desplaceu el cursor fins arribar als objectes més petits que es podrien observar amb un microscopi electrònic. Escriviu quins són aquests objectes.

Ordeneu les diferents cartes d'objectes que us donarà el vostre professor/a segons la seva mida, de major a menor.

 

  • Quantes vegades és més gran un eritròcit que el virus influenza?

  • Quantes vegades és més gran una cèl·lula de la mucosa bucal que una molècula de glucosa?

  • Quantes vegades és més gran un òvul humà que una cèl·lula de mucosa bucal?