2.1 Totes les cèl·lules són iguals?


 

Les cèl·lules comparteixen moltes característiques comunes, però és possible distingir dos tipus bàsics: les cèl·lules procariotes i les eucariotes.

Les cèl·lules procariotes les estudiarem en un tema posterior; en aquest ens centrarem en l'estudi de les cèl·lules que formen l'organisme humà (que també són les que constitueixen tots els animals, els vegetals i els fongs): les cèl·lules eucariotes.

 

   

Cèl·lules animals (mucosa bucal)
Font: http://www.microscopyu.com/
staticgallery/smallworld/2008/id2008
-kladnik.html

   


Cèl·lules vegetals (Elodea sp.)
Font: http://www.microscopyu.com
/staticgallery/smallworld/2008/
id2008-kladnik.html

Icono IDevice Activitat. Les cèl·lules són planes?
Les cèl·lules que nosaltres veiem en fotografies, al microscopi o en il·lustracions sovint semblen ser planes, però realment són així? En aquesta activitat resoldrem aquesta pregunta.

   
   Versió online

    Versió pdf

Icono IDevice Activitat. Explorant la cèl·lula
Com és i com funciona la cèl·lula? A continuació disposeu d'una activitat que ens ajudarà a conèixer la ultraestructura de la cèl·lula eucariota típica.

   
  Versió online


    Versió pdf


Per estudiar les cèl·lules cal fer servir el microscopi. Utilitzant un microscopi òptic es poden observar pocs detalls de les cèl·lules, però l’ús de microscopis electrònics revela tot un seguit d’estructures dins la cèl·lula.

     


Amb l’activitat següent us apropareu més als diferents tipus de microscopis i la identificació de les estructures de les cèl·lules a partir de fotografies reals.

 

Icono IDevice Activitat. Cèl·lules i microscopis
Aquesta activitat ens permetrà respondre a les preguntes sobre els tipus de microscopis que existeixen, així com els conceptes relacionats amb l'augment i el càlcul de les mides reals de les diferents estructures que hi veiem.

   
   Versió online

    Versió pdf


Icono IDevice Activitat. Funcionament del microscopi òptic
El microscopi òptic és el més habitual i el que sovint fem servir en les nostres experiències, però sabem realment com funciona? En aquesta activitat aprendrem diferents conceptes que ens ajudaran a estudiar el seu funcionament.

   
   Versió online

    Versió pdf


Observeu “en directe” cèl·lules animals, vegetals i bacterianes amb la següent activitat.

 

Icono IDevice Activitat. Observació i comparació de cèl·lules animals, vegetals i bacterianes (Motic)
Existeix un únic tipus cel·lular? En cas contrari, com són? Són totes iguals o hi ha variacions? Amb aquesta activitat i amb l'ajut del programa Motic podrem respondre aquestes preguntes i d'altres.
   
   Versió online

    Versió pdf

 

Per reflexionar sobre les cèl·lules i la seva mida, feu la següent activitat.

 

Icono IDevice Activitat. Mida de les cèl·lules
La següent activitat pretén indagar què és el poder de resolució i quin són els límits del poder de resolució de diferents instrument òptics.

   
   Versió online

    Versió pdf

 


Imatge extreta i adaptada de:http://tsbbenitobios.
blogspot.com/2009_08_01_archive.html

 

   

 


Les cèl·lules no són estàtiques, hi ha un continu moviment de molècules en el seu interior. En el tema anterior veu veure el moviment de les molècules d’RNA des del nucli fins els ribosomes per realitzar la síntesi de proteïnes.


Una vegada les proteïnes han estat sintetitzades, són processades i es mouen a través de la cèl·lula fins allà on són necessàries. En aquest “tràfic” de proteïnes intervenen el reticle endoplasmàtic, l’aparell de Golgi i les vesícules.


Aclarireu tots aquests conceptes amb les següents activitats.

Icono IDevice Activitat. Transport de proteïnes
Sabem que dins la cèl·lula es sintetitzen proteïnes, però com es mouen dins d'aquesta? Amb l'activitat següent i, en base a un cas específic, podrem estudiar com és el transport de les proteïnes a l'interior de les cèl·lules i quins orgànuls hi estan implicats.

   
   Versió online

    Versió pdf

Icono IDevice Activitat. Activitats fisiològiques del Reticle Endoplasmàtic i l'Aparell de Golgi
Quin paper juguen el Reticle Endoplasmàtic i l'Aparell de Golgi dins la cèl·lula? Treballen conjuntament o tenen funcions independents? Amb aquesta activitat podrem estudiar les funcions fisiològiques d'ambdós orgànuls, així com estudiar la seva relació.

   
   Versió online

    Versió pdf


 

 

Els lisosomes són uns altres orgànuls de la cèl·lula que tenen formes variables. Són uns petits orgànuls que es troben a les cèl·lules animals i a algunes de vegetals. Són vesícules que contenen enzims. S'han aïllat més de quaranta tipus d'enzims diferents en el seu interior, tots ells caracteritzats per ser hidrolases.


Amb la següent activitat, coneixereu més sobre aquests orgànuls cel·lulars relacionats amb el reticle endoplasmàtic i l’aparell de Golgi.
     

Imatge extreta i adaptada de:http://tsbbenitobios.
blogspot.com/2009_08_01_archive.html
Icono IDevice Activitat. Origen i funcionament dels lisosomes
Sabem que hi ha lisosomes a la cèl·lula, però d'on provenen? Quina funció tenen? Amb aquesta activitat estudiarem el seu origen i funcionament.

   
   Versió online

    Versió pdf


I..., en conclusió, hem de dir la cèl·lula o les cèl·lules?

 

Icono IDevice Activitat. La cèl·lula o les cèl·lules?
En aquesta activitat observarem i interpretarem diferents tipus cel·lulars, també relacionarem la seva estructura amb la funció que realitzen. Per a dur-ho a terme farem servir el microscopi i el programa Motic.

   
   Versió online

    Versió pdf


A partir de la següent activitat podeu aprendre més sobre l'origen de les cèl·lules eucariotes.

 

Icono IDevice Activitat. Lynn Margulis: “No somos importantes para la vida”
A la televisió, a les revistes o als diaris molt sovint hi ha entrevistes, reportatges o notícies amb un contingut científic. En aquesta activitat treballarem una entrevista a una gran biòloga americana, Lynn Margulis, reconeguda pel seu treball sobre l'evolució de les cèl·lula eucariota.

   
   Versió online

    Versió pdf


La següent animació també us ajudarà a explicar la teoria endosiombiòtica:

The Evolution of Organelles
Cain, et al., Discover Biology, Third Edition, W. W. Norton & Co

Tancarem tot aquest primer bloc amb una activitat de síntesi.
Icono IDevice Activitat. Estructura bàsica de la cèl·lula eucariota
Una manera molt efectiva d'aprendre i estudiar diferents conceptes biològics és preparant un treball o una presentació amb l'ajut d'imatges i esquemes. En aquest cas treballarem l'estructura bàsica de la cèl·lula eucariota a partir del treball en grup i la presentació d'un PowerPoint.

   
   Versió online

    Versió pdf

També podreu fer un bon repàs aquí:

Inside a Cell
Learn.GeneticsTM, University of Utah