Activitats fisiològiques del Reticle Endoplasmàtic i de l’Aparell de Golgi

 

 

Per a determinar el lloc de síntesi i el camí que segueixen les proteïnes segregades per les cèl·lules del pàncrees abans de sortir de la cèl·lula, es realitza la següent experiència.

Es pren el pàncrees d'una rata i es talla en fragments fins. Aquests fragments es mantenen en un medi fisiològic que conté un aminoàcid marcat, per exemple, leucina tritiada. Després d'un temps (de tres a cinc minuts), els fragments de pàncrees es transfereixen a un medi que conté el mateix aminoàcid però sense marcar (no radioactiu). Es prenen mostres al llarg del temps després de l'aplicació del marcador radioactiu.

 

Temps transcorregut des del contacte amb el marcador radioactiu

Mostra
5 minuts
A
15 minuts
B
20 minuts
C
60 minuts
D
4 hores
E

 

Immediatament després de prendre-les, les mostres són fixades i preparades pel seu examen histoautoradiogràfic. A continuació es mostren els resultats observats en cadascuna de les mostres agafades. La radioactivitat observada es representada amb estrelles vermelles sobre la imatge:


Adaptat de: http://219.221.200.61/ywwy/zbsw(E)/pic/ech7-3.jpg

 

Mostra Observacions
A
Es constata que després de 5 minuts es pot observar radioactivitat en la regió bassal de la cèl·lula, a nivell del reticle endoplasmàtic rugós.
B
15 minuts després del marcatge amb leucina tritiada, es constata que la radioactivitat està localitzada en la regió del reticle endoplasmàtic rugós situada en la proximitat dels dictiosomes de l'aparell de Golgi.
C Quan s'examina una mostra presa 20 minuts després del marcatge, s'observen proteïnes radioactives en els dictiosomes.
D En les mostres preses 60 minuts després de l'experiència, només s'observa radioactivitat en les vesícules que envolten les cisternes de l'aparell de Golgi, en la cara de maduració dels dictiosomes.
E 4 hores després, la radioactivitat només es detecta a l'exterior de la cèl·lula.

 


1. Analitzant aquesta experiència, expliqueu on es sintetitzen les proteïnes segregades per les cèl·lules pancreàtiques i quin és el camí que segueixen fins que surten de la cèl·lula.

 

2. Quina relació hi ha entre el reticle endoplasmàtic i l'aparell de Golgi?

 

3. Quin tipus de molècules creieu que seran secretades per les cèl·lules pancreàtiques? Busqueu a Internet quin tipus de molècules produeixen les cèl·lules pancreàtiques per tal de verificar si la vostra resposta és correcta.