TEMA 2. D'UNA CÈL·LULA A MOLTES





Tots els organismes, incloent, l'ésser humà, comencem de la mateixa manera: una cèl·lula indiferenciada molt senzilla. Però, totes les cèl·lules són iguals? Com té lloc el sorprenent canvi des d'una cèl·lula senzilla fins a un cos complex que es mou i es comunica? Com es divideix la primera cèl·lula, l'ou fecundat, per formar cèl·lules especialitzades si sabem que totes les cèl·lules d'un mateix organisme tenen la mateixa informació genètica?

Observeu els següents vídeos sobre el desenvolupament del Peix Zebra. Aquests vídeos us mostraran un exemple del desenvolupament des de l'embrió (una única cèl·lula) fins a la formació d'un organisme. El Peix Zebra (Danio rerio), és un conegut peix d'aquari i un important organisme model en moltes investigacions científiques, ja que comparteix amb els humans prop del 80 % dels gens.


El primer vídeo mostra les primeres 24 hores del desenvolupament de l'embrió i, per tant, les primeres divisions cel·lulars des de la formació de l'embrió. El segon vídeo és una reconstrucció d'aquestes primeres divisions cel·lulars a partir de microscopia per fluorescència.

 


   

 


Icono IDevice Néixer per salvar un germà
Aquesta primera activitat ens servirà per a situar-nos en aquest tema. L'objectiu és aconseguir tenir una visió general dels diferents aspectes que treballarem en aquest tema a partir de la formulació lliure de preguntes en base a un cas.

   
   Versió online


     Versió pdf

CDEC. Projecte Biologia en Context. Coordinació: Silvia Lope i Lucia Cortinas. Edició: Roger Pruñonosa