Notícies del lloc

Viatge a Mauthausen

 
Imatge Institut Lluís de Peguera
Viatge a Mauthausen
per Institut Lluís de Peguera - dimecres, 15 maig 2019, 15:04
 

Com cada any, una representació del Bages formada per alumnes dels instituts; INS Lacetània, INS Lluís de Peguera, INS Pius Font i Quer de Manresa i l’INS Gerbert d’Aurillac de Sant Fruitós de Bages, acompanyats pel seu professorat, a més de 4 persones de l’associació Foto Art, hem viatjat al camp de concentració de Mauthausen (Àustria) en les dates commemoratives del seu alliberament. Aquest viatge, ha permès conèixer i apropar una mica més alguns dels escenaris de l’horror nazi que uns 7.500 espanyols i catalans van haver de patir.

La delegació bagenca ha participat en els actes d’homenatge internacionals que s’han fet en el camp i també en els diversos homenatges i commemoracions que s’han fet en d’altres indrets relacionats amb Mauthausen, com són els camps de Gusen i Ebensee, on a més a més es van poder visitar els túnels on molts presoners havien de fabricar en unes dures condicions armament per l’exèrcit alemany. També es va visitar el castell d’Hartheim, un dels sis centres d’eutanàsia activa que tenien els alemanys repartits pel seu territori i on gasejaven i mataven aquelles persones que els alemanys consideraven que no eren dignes de la raça ària.

Tots aquests actes han estat coordinats per l’Amical de Mauthausen i altres camps, entitat organitzadora dels actes d’homenatge. Aquest any, totes les delegacions espanyoles i catalanes sumàvem unes 300 persones, fet que demostra l’interès cada vegada més gran per recuperar la memòria i homenatjar les víctimes, malgrat que en molts llocs l’extrema dreta i el feixisme sembla guanyar terreny, també és cert que cada vegada més, també hi ha molta gent conscienciada que cal aturar aquest creixement tot recordant i les nombroses víctimes del feixisme.

Per aquest motiu el protagonisme dels alumnes, de la gent jove, és molt important, sobretot en la participació dels actes d’homenatge, amb les lectures, les ofrenes florals, l’acompanyament i empatia amb els familiars de deportats. També parlant amb alguns deportats que han sobreviscut i que ens han transmès llur voluntat de continuar lluitant per la vida i de defensar els valors democràtics i els valors humans.

L’experiència ha tornat a ser molt ben valorada per les famílies, alumnes i professorat que ha participat, de manera que encara vol tenir continuïtat i per això el treball no s’acaba aquí, properament es muntarà una exposició fotogràfica del viatge, però també i de manera experimental es començarà a explicar en alguna escola de primària a travès del projecte,

Instal·lació Camps: camins de pau de drets humans.